Pitalice-Mozgalice - Artrea

Title
Go to content
Pitalice-Mozgalice
Strana 3
Stado
U staro doba seljaci su se često obraćali vračarama za pomoć, kako bi im one prorekle budućnost. Tako je jednog dana neki mladi bračni par došao upitati seosku vješticu za savjet. Njihovo pitanje glasilo je: „Dobili smo u miraz 1 kravu i 1 kozu. Hoće li naše stado narasti i koliko će biti?“. Stara im je vračara, u skladu sa svojom tajnovitošću, odgovorila: „Vaše će stado rasti tako dugo dok broj koza pomnožen sa brojem krava neće dati njihov zbroj u ogledalu.“
Znate li koliko će, prema vračari, njihovo stado biti veliko?
Koliko ih je?
Svako dijete u obitelji ima najmanje 3 brata i najmanje 3 sestre. Koji je najmanji broj djece u obitelji a da su ispoštivani zadani uvjeti?
Uvrnuta mozgalica
Došao neki čovjek u ludnicu i tvrdi: Ja sam sam sebi djed. Je li tako nešto moguće?
Seminar
Na seminar je stiglo devetero sudionika koji se međusobno nisu poznavali. Trener ih je zamolio da se svi međusobno upoznaju, rukuju i kažu jedni drugima svoje ime. Možete li izračunati koliko je rukovanja bilo, kada su se svi međusobno upoznali?
Broj
Koji je broj 5 puta veći od zbroja svojih znamenaka?
Bojanje zgrade
5 radnika obojati će zgradu za 35 dana. Ako im se, nakon 5 dana rada, pridruži još 20 radnika, koliko im još dana treba da završe posao?
Domino
Prošlog ljeta posjetila me moja nećaka. Svako poslijepodne, za vrijeme najveće vrućine, odigrale bismo partiju domina. Za svaku pobjedu pobjednica bi zaradila čokoladu. Nakon što smo odigrale posljednju partiju (a te je večeri odlazila), prebrojile smo sve pobjede i poraze i izračunale da mi duguje 14 čokolada, iako je i ona sama odnijela pobjedu u 9 partija.
Možete li izračunati koliko je dana moja nećaka provela kod mene?
Bicikli i tricikli
Prošlog tjedna, u šetnji parkom, vidjeli smo ukupno 18 bicikala i tricikala. Ako smo izbrojali ukupno 45 kotača, možete li iz toga zaključiti koliko je tamo bilo tricikala?
Zanimanja
Zanimanja Horvata, Tomića i Kneza su doktor, odvjetnik i učitelj. Učitelj, koji je jedinac, zarađuje najmanje. Knez, koji je oženio Horvatovu sestru, zarađuje više od odvjetnika. Možete li odrediti što je tko po zanimanju?
Kutije i kuglice
Imamo tri kutije, čiji sadržaj ne možemo vidjeti, a od kojih svaka sadrži po dvije kuglice: u jednoj se nalaze dvije bijele, u jednoj dvije crne a u jednoj se nalazi jedna bijela i jedna crna kuglica. Svaka je kutija obilježena naljepnicom, ali na svakoj se kutiji nalazi pogrešna naljepnica. Koji je najmanji broj kuglica koji moramo izvaditi kako bismo točno mogli utvrditi sadržaj svake kutije?
Ah, ta djeca
Kada gospođu Janić upitate za godišta njezine djece ona vam odgovara da su najmlađi ili Ana ili Bruno, a Ana je najstarija samo ako Karlo nije najmlađi. Možete li iz toga zaključiti tko je najstariji, a tko najmlađi među braćom?
Pecanje
Dva oca i dva sina otišli su na pecanje. Svaki je od njih ulovio jednu ribu, a ipak su svi zajedno ulovili samo tri ribe. Zašto?

Obitelj
Gospodin i gospođa Horvat i njihovo dvoje djece sasvim su jednostavna obitelj. A ako su samo dvije od četiri navedene tvrdnje točne, možete li zaključiti koja su njihova imena, odnosno tko je tko u obitelji?
- Ivan i Lana su rođaci.
- Bruno je stariji od Ivana.
- Dina je mlađa od Brune.
- Dina je starija od Lane.
Pustinja
Jedan je istraživač odlučio prijeći pustinju, ali je otkrio da mu za prelazak treba 6 dana, a jedan čovjek može nositi rezerve samo za četiri dana. Koliko najmanje ljudi treba uzeti sa sobom da prijeđe pustinju?
Gljive
Tin i Ana su otišli u šumu nabrati gljive. Kako im je majka zabranila da beru bilo koje druge koje ne poznaju, oni su tražili i pronašli samo vrganje i lisičice. Ukupno su ubrali 70 gljiva. Može li se izračunati koliko je koji od njih ubrao gljiva, ako znamo da je Ana u svojoj košari imala 4/9 od ukupne količine vrganja, a Tin u svojoj 3/5 od ukupne količine lisičica.
Ovce
Netko je upitao stočara na sajmu: - Koliko imate ovaca u svom stadu. On je odgovorio: - Danas sam kupio 30 ovaca i sada ih je tri puta više nego što ih je bilo prije toga. Koliko ovaca ima stočar?
Čista Petica - učilice od 1. do 8. razreda osnovne škole
Mozgalice za pametne glavice
Back to content