Pitalice-Mozgalice - Artrea

Title
Go to content
Pitalice-Mozgalice
Strana 5
Rođendan
Jedan čovjek je 1990. imao 20 godina, a 1995. je imao 15 godina. Kako je to moguće?
Krave
Dva seljaka, od kojih svaki ima manje od 10 krava,
razgovaraju. Jedan od njih kaže drugom: "Ako mi daš jednu kravu, ja ću imati duplo više nego ti, ali ako ja tebi dam jednu onda ćemo imati jednak broj krava." Koliko krava ima svaki od njih?
Nije, a jest
Nikada ga nije bilo, nikada neće doći, a ipak jest još neko vrijeme.
Životinjice
Čovjek je donio kući 12 malih životinja. Sve su istog oblika i boje. No, uskoro je shvatio da jedna vrijedi više nego preostalih 11 zajedno. Koje su to životinje?
Cijena
Knjiga i olovka zajedno koštaju 50 kuna. Ako knjiga košta 49 kuna više od olovke, kolika je cijena olovke?
Autobus
Može li se odrediti u kojem smjeru vozi autobus na slici?

Kvadrat
Imaš četiri plava, četiri crvena, četiri žuta i četiri zelena balona. Svaki je balon obilježen jednim znakom: trokut, krug, kvadrat, zvijezda, tako da je svaki znak samo jednom korišten na istoj boji. Balone treba rasporediti u kvadrat tako da se niti u jednoj koloni niti stupcu ne ponavljaju dvije iste boje ili dva ista znaka.

Torta
Može li se torta sa samo tri ravna reza podijeliti na 8 dijelova?
Sanduk
Galerist želi kupcu poslati vrijednu sliku u sanduku tako da je nitko ne može vidjeti niti ukrasti. Sanduk koji ima može se zaključati s dva lokota. Obojica imaju po dva lokota, ali problem je u tome da svaki od njih može otključati samo vlastite lokote. Kako je galerist poslao sanduk sa slikom, a da ga nitko osim kupca nije mogao otvoriti? (Slanje ključa nikako ne dolazi u obzir.)
Studentski dom
U nekom studentskom domu stariji studenti odlučili su se našaliti sa trojicom novih pa su im, dok su ovi spavali, obojali lica u crno. Kad su se studenti ujutro probudili, pogledali su se i počeli se smijati jedan drugom. Svaki je od njih mislio da su samo druga dvojica obojana, ali se jedan uskoro prestao smijati. Kako je shvatio da i on ima obojano lice, ako u sobi nije bilo nijedne površine u kojoj bi mogao vidjeti svoj odraz, a nitko od njih nije upirao prstom niti išta govorio?
Užad
Imaš dva užeta i šibice. Ako upališ bilo koje od njih, izgorjet će za jedan sat. Možeš li pomoću njih izmjeriti točno 15 minuta?
Odresci
Potrebno je 10 minuta da se isprži jedan odrezak - po pet minuta sa svake strane. Dva odreska stanu u tavu. Koliko je najmanje vremena potrebno da se u tavi isprže 3 odreska?
99991
Posloži četiri devetke i jednu jedinicu sa samo jednim matematičkim simbolom tako da rezultat bude 100.
Izlet
Sedmorica studenta krenuli su na izlet u planinarsku kolibu. Međutim, kad su stigli, počelo je nevrijeme pa su cijeli dan ostali u kući bez struje, telefonskog signala i interneta. Svatko je od njih našao nešto čime se bavi.
1. student - čita knjigu
2. student - kuha ručak
3. student - spava
4. student - čisti kuću
5. student - igra šah
6. student - pere suđe
Što radi sedmi student?
Brojevi
Pomoću znamenaka od 0-5 (0,1,2,3,4,5) može se složiti 600 različitih šesteroznamenkastih brojeva. Koliko je između njih primarnih brojeva?
Trokut
Na slici se nalazi 10 kružića koji su posloženi u trokut kojem je vrh gore. Možeš li pomicanjem samo tri kuglice napraviti trokut kojem je vrh okrenut dolje?
Trokut - mozgalica
Čista Petica - učilice od 1. do 8. razreda osnovne škole
Mozgalice za pametne glavice
Back to content