Pitalice-Mozgalice - Artrea

Title
Go to content
Pitalice-Mozgalice
Strana 4
Raznobojne kape
Tri čovjeka stoje u koloni, jedan iza drugog, tako da zadnji vidi dvojicu ispred sebe, onaj u sredini vidi samo onog ispred sebe, a prvi u koloni ne vidi niti jednog od njih. Tu su također i kape: tri plave i dvije crvene. Svakome od njih jedna je stavljena na glavu, a ostale sa strane gdje ih ne vidi niti jedan od njih. Sva trojica znaju koliko je kapa i koje su boje ali ne znaju koja je gdje. Zadnji u koloni kaže da ne može utvrditi koje je boje kapa na njegovoj glavi, zatim to isto kaže i onaj u sredini. Ali onaj koji stoji prvi u koloni, i ne može vidjeti ostalu dvojicu, nakon što čuje njihove odgovore, ispravno zaključi koje je boje kapa na njegovoj glavi. Kako i koje je boje kapa?
Jezici
Ove je godine jedan četvrti razred srednje škole pokazao izuzetan interes za strane jezike. Od 30 učenika u razredu samo dvoje nije odabralo dodatni izborni jezik. Od preostalih učenika 14 ih je odabralo talijanski kao dodatni predmet, a 22 španjolski. Može li se iz toga zaključiti koliko je učenika izabralo čak dva jezika kao izborni predmet?
Spoji parove

Razredna nastava
Jučer je, u 4. c razredu, broj učenika koji su bili na nastavi bio 4 puta veći od broja učenika koji su ostali kod kuće radi gripe. Danas se jedan učenik vratio na nastavu, pa je broj učenika na nastavi bio 5 puta veći od broja odsutnih. Koliko je ukupno učenika u 4. c razredu?
Jedan smjer
Djevojka koja je upravo položila vozački ispit krenula je jednosmjernom ulicom u suprotnom smjeru, a ipak nije prekršila niti jedno pravilo. Kako je to moguće?
Jabuke
U košari se nalazi 5 jabuka. Imamo petoro djece, je li moguće da svako od njih dobije po jednu jabuku, a da jedna ipak ostane u košari?
Jaja
Jučer je gospođa Štefica na tržnicu donijela jaja za prodaju. Prvi je kupac odmah kupio polovicu svih jaja i još pola jajeta, pa joj je za prodaju ostalo samo 50 jaja. Koliko je jaja gospođa Štefica donijela na tržnicu ako znamo da se nijedno jaje nije razbilo?
Naranče ili banane
Ako dvije naranče teže isto koliko i tri banane, a četiri banane imaju istu cijenu kao i tri naranče, što je skuplje? Naranče ili banane?
Kutije
U svakoj velikoj kutiji nalazi se toliko malih kutija koliko ukupno ima velikih kutija. Koliko ima velikih kutija, ako ukupno imamo 870 kutija?
Istraživači
Neka je grupa istraživača stigla na odredište, ali prije nego što su podigli šatore, odlučili su poslati izviđače da pregledaju teren. Voditelj skupine odabrao je dvojicu iz skupine i poslao obojicu na jug. Iako su i jedan i drugi išli samo u pravcu juga, nakon što je svaki do njih prešao sto metara, bili su udaljeni 200 metara jedan od drugog. Kako je to moguće?
Voćnjak
Neki su voćnjak jabuka napale lisne uši i svakog dana bilo je dvostruko više zaraženih voćaka nego dan prije. Za šest dana cijeli je voćnjak bio zaražen. Za koliko je dana bilo zaraženo pola voćnjaka?
Žene
Tri žene, svaka sa svoje dvije kćerke stigle su u restoran. Sjele su za stol sa sedam stolaca tako da je svaka sjedila na svojoj stolici. Kako je to moguće?
Brat
Doktor u Parizu ima brata odvjetnika u Beču. Taj odvjetnik u Beču nema brata. Kako je to moguće?
Utakmica
Neki čovjek tvrdi da može pogoditi rezultat baš svake nogometne utakmice u trenutku kada ona počne. Kako je to moguće?
Vrijeme
Ako danas u podne pada jaka kiša, možemo li očekivati da će za 36 sati sijati sunce?
Kakav je to proizvod?
Onaj koji ga radi - ne želi ga.
Onaj koji ga kupuje - ne treba ga.
Onaj za koga je - ne zna da ga treba.
Čista Petica - učilice od 1. do 8. razreda osnovne škole
Mozgalice za pametne glavice
Back to content